Ana içeriğe atla

Ezber Bozan Sanat Koleksiyoncusu Myriam Ullens, Üvey Oğlu Tarafından Vurulmasının Ardından 70 Yaşında Öldü



 Kocası Guy ile birlikte Çin sanat ortamını değiştiren önemli bir sanat koleksiyoncusu olan Myriam Ullens, Belçika'nın Lasne kentindeki evinin önünde vurulduktan sonra 29 Mart Çarşamba günü 70 yaşında öldü.

Çok sayıda Belçikalı yayın organı Çarşamba günü Ullens'in üvey oğlu Nicolas'ın tetikçi olduğu iddiasını bildirdi. Bu raporlar ortaya çıktığında soruşturma yürütülüyordu.

VRT'ye göre , acil servis olay yerine geldiğinde Ullens arabasında çoktan ölmüştü. Olay sırasında yaralanan Guy da bacağından dolayı hastaneye kaldırıldı.

Brüksel Times'a göre Perşembe günü, Valon Brabant Savcılığı Nicolas'ın Myriam'ı vurduğunu doğruladı . O sabah Nicolas, Guy'ın servetiyle ilgili devam eden bir miras anlaşmazlığı sırasında onu öldürdüğünü söyleyerek teslim oldu.

Savcılık, Nicolas'ın Myriam ve Guy'ın bulunduğu arabaya altı el ateş ettiğini bildirdi. Nicolas, 3 Nisan'da mahkemeye çıkacak.

Uluslararası sanat dünyasında Ullensler, Çin çağdaş sanatının profilini güçlendirmeleriyle büyük saygı görüyor. 2008 ile 2015 yılları arasında yıllık ARTnews En İyi 200 Koleksiyoner listesinde yer alan Myriam ve Guy, çoğu Çinli sanatçılara ait yaklaşık 2.000 sanat eserinden oluşan bir koleksiyon topladı.

2008'de çift, o zamanlar Pekin'de Ullens Çağdaş Sanat Merkezi olarak bilinen özel bir müze kurdu. O zamandan beri UCCA Çağdaş Sanat Merkezi olarak yeniden adlandırıldı; şimdi Beidaihe ve Şangay'da da mekanlar işletiyor ve çok sayıda özel müzeye sahip bir ülke olan Çin'de çağdaş sanat için en iyi mekanlardan biri olarak kabul ediliyor.

UCCA direktörü Philip Tinari yaptığı açıklamada, "Myriam Ullens'in vizyonu ve tutkusu - sanat sevgisi, kültürel alışverişe olan inancı ve başkalarına yardım etme taahhüdü - UCCA'nın tarihi ve değerlerinin merkezinde yer alıyor" dedi. "Ölümünden dolayı şok olduk ve üzüldük ve onun ve Guy'ın cömertçe kurdukları ve ilk on yılı boyunca besledikleri kurumun çalışmalarını ileriye taşırken onun gücünü, tarzını, yaratıcılığını ve cömertliğini hatırlayacağız."

1952 doğumlu Ullens'in faaliyetleri koleksiyonculukla sınırlı değildi. 1993'te, vakfının web sitesindeki biyografisinde "yetimhanelerin bir karışımı, yetersiz beslenen bebekler için yoğun bakım üniteleri" olarak tanımladığı Nepalli bir kuruluş olan Happy House Kathmandu'yu kurdu. Ve bir kanser teşhisinden kurtulduktan sonra, daha sonra aktif olmaya devam eden bir kanser yardım vakfı kurdu.

2011 yılında, kıyafetleri Melania Trump ve diğerleri tarafından ünlü bir şekilde giyilen Brüksel merkezli moda markası Maison Ullens'i kurdu. (Bir Maison Ullens sözcüsü, yorum talebine hemen yanıt vermedi.)

1999'da evlendiği Guy ile birkaç on yıl boyunca birinci sınıf bir koleksiyon oluşturdu. (Guy, 60'larda, Myriam'la evlenmeden çok önce sanat eseri satın almaya başlamıştı.) Huang Yong Ping, Wang Jianwei, Xu Zhen ve aralarındaki diğer birçok kişinin Çin sanatı konusundaki birikimleri özellikle derin. Rashid Johnson'dan Tracey Emin'e, Çin dışından pek çok kişinin sanat eserlerini topladı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ödül Aldı ama Vize Alamadı

Son dönemde yaşanan birbirinden ilginç vize krizlerine bir yenisi eklendi. Hollanda, Kraliyet Onur Ödülü verdiği yönetmen Kutluğ Ataman’a vize vermedi. Hollanda Kraliyeti’nin Onur Ödülü verdiği yönetmen Kutluğ Ataman Hollanda’dan vize alamadı. Son dönemde yaşanan vize krizlerine bir yenisi eklendi. Hollanda, Kraliyet Onur Ödülü’ne layık gördüğü yönetmene vize vermedi. Ataman olayı twitter hesabında paylaştı. Hollanda’dan Cevap Geldi Yönetmen, “Hollanda kraliyetinden “Avrupa kültürüne vermiş olduğum katkılardan” dolayı ödül aldım (ne katkısı sormayın, sadece sanatçıyım). Hollanda’ya gitmek gerekti. Vize vermediler. Bu vesileyle Avrupa kültürüne dışarıdan katkı veriyor olduğumu idrak ettim” diye yazarak durumu eleştirdi. Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu 1.3 milyon kez görüntülenen tweet’e yanıt verdi. Yönetmenden bir e-posta göndermesini isteyen konsolosluk, sürecin kontrol edileceğini yazdı. Ataman da e-postayı göndereceği cevabını verdi.

5.000 Yıllık Bir Gizem: İndus Vadisi Yazısını Çözene 1 Milyon Dolar Ödül!

 Tarih boyunca birçok antik uygarlık geride bıraktığı eserlerle günümüz insanına önemli ipuçları sundu. Mısır hiyeroglifleri, Sümer çivi yazısı ve Fenike alfabesi gibi sistemler, geçmişi anlamamıza yardımcı oldu. Ancak, bazı yazılar hâlâ gizemini koruyor ve arkeologlar ile dilbilimciler için büyük bir muamma olmayı sürdürüyor. Bunlardan biri de İndus Vadisi Uygarlığı’nın geride bıraktığı, şimdiye kadar çözülememiş 5.000 yıllık yazı sistemi. Hindistan'ın Tamil Nadu eyaletinin başbakanı M.K. Stalin, bu antik yazıyı çözen kişiye veya ekibe 1 milyon dolar ödül verileceğini duyurdu. Bu duyuru, dünya çapındaki akademisyenlerin ve tarih meraklılarının dikkatini çekti. İndus Vadisi Uygarlığı ve Gizemli Yazısı İndus Vadisi Uygarlığı, yaklaşık M.Ö. 3300 ile M.Ö. 1300 yılları arasında Hindistan ve Pakistan’ın bugünkü topraklarında varlığını sürdüren gelişmiş bir medeniyetti. Harappa ve Mohenjo-Daro gibi büyük şehirleriyle bilinen bu uygarlık, gelişmiş şehir planlaması, kanalizasyon sistemleri...

Asi Ruhun Fırçası: Gustave Courbet ve Gerçekçiliğin Doğuşu

Sanat tarihinde bazı isimler vardır ki, eserleriyle olduğu kadar kişiliğiyle de akıllara kazınır. İşte Gustave Courbet de tam olarak böyle bir isim. 19. yüzyıl Fransası'nda sanat dünyasını kasıp kavuran gerçekçilik akımının öncüsü, asi ruhlu bir ressam... Gelin, birlikte bu etkileyici sanatçının dünyasına ve eserlerine bir yolculuk yapalım. Doğu Fransa'nın Ornans kasabasında, varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Courbet, Paris'e hukuk okumaya gitse de kalbi hep sanat için attı. Louvre Müzesi'nin koridorlarında, eski ustaları inceleyerek kendi stilini geliştirmeye başladı. Ancak akademik sanatın katı kurallarına sıkışıp kalmak ona göre değildi. O, gündelik hayatı, sıradan insanları, doğayı olduğu gibi, tüm çıplaklığıyla tuvale yansıtmak istiyordu. İşte bu istek, onu "gerçekçilik" akımının öncüsü haline getirecekti. Courbet'nin en bilinen eserlerinden biri, hiç şüphesiz "Ornans'taki Cenaze Töreni" (A Burial At Ornans). Devasa boyutl...