Ana içeriğe atla

Cambridge Müzesi'nde Bulunan Nazilerce Çalınmış Courbet Tablosu İade Edilecek

 




Art Newspaper'ın haberine göre, Gustave Courbet'nin 1941'de Paris'teki bir apartman dairesinden yağmalanan pastoral bir orman manzarası , asıl sahiplerinin ailesine iade edilecek.


Port-Bertaud'da Ağaçların Altında: Dans Eden Çocuklar   olarak da bilinen  La Ronde Enfantine (1862) adlı tablo  , yıllardır Cambridge'deki Fitzwilliam Müzesi'ndeki koleksiyonun bir parçası. eseri 1951 yılında satın aldıktan sonra bağışlamıştır.


"Nazi döneminde kültürel varlıkları", özellikle şu anda İngiliz kurumlarında tutulan çalışmaları kaybedenlerin iddialarını çözen Birleşik Krallık'ın Tahliye Danışma Paneli tarafından hazırlanan bir rapor, tablonun çalınmasını 5 Mayıs 1941'e tarihledi.  Reichsleiter'in Rosenberg Taskforce (ERR) isimli birliği (Kültürel Eserleri Yağmalayan Nazi Birliği), tabloyu Robert Léo Michel Lévy Bing'in Paris'teki dairesinden çaldığı ortaya çıktı.


ERR, Nazi işgali altındaki topraklarda Yahudi kültürel varlıklarını çalmak ve yok etmekle suçlanan Nazi Partisi'nin bir kanadıydı. Amerika  Birleşik Devletleri Holokost Anı Müzesi,  ERR'nin görevini "Yahudi halkının fiziksel olarak yok edilmesinin kültürel karşılığı" olarak tanımladı.


Art Newspaper tarafından  geçen yılın Mayıs ayında yayınlanan  bir araştırma, La Ronde Enfantine'in  büyük ihtimalle Adolf Hitler'in yardımcısı ve Gestapo'nun yaratıcısı  Hermann Göring'in eline geçtiğini ortaya koydu . 


Savaştan sonra tablo, daha sonra onu Londralı sanat tüccarları Arthur Tooth & Sons'a satan İsviçreli sanat tüccarı Kurt Meissner'ın mülkiyetindeydi ve o da eseri Milner-White'a sattı. Sanat Gazetesi'ne göre Fitzwilliam, tablonun karanlık geçmişinden habersizdi, ancak müze bağışın ardından tablonun kaynağını araştırdı. 

Kaynak: Art News

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ödül Aldı ama Vize Alamadı

Son dönemde yaşanan birbirinden ilginç vize krizlerine bir yenisi eklendi. Hollanda, Kraliyet Onur Ödülü verdiği yönetmen Kutluğ Ataman’a vize vermedi. Hollanda Kraliyeti’nin Onur Ödülü verdiği yönetmen Kutluğ Ataman Hollanda’dan vize alamadı. Son dönemde yaşanan vize krizlerine bir yenisi eklendi. Hollanda, Kraliyet Onur Ödülü’ne layık gördüğü yönetmene vize vermedi. Ataman olayı twitter hesabında paylaştı. Hollanda’dan Cevap Geldi Yönetmen, “Hollanda kraliyetinden “Avrupa kültürüne vermiş olduğum katkılardan” dolayı ödül aldım (ne katkısı sormayın, sadece sanatçıyım). Hollanda’ya gitmek gerekti. Vize vermediler. Bu vesileyle Avrupa kültürüne dışarıdan katkı veriyor olduğumu idrak ettim” diye yazarak durumu eleştirdi. Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu 1.3 milyon kez görüntülenen tweet’e yanıt verdi. Yönetmenden bir e-posta göndermesini isteyen konsolosluk, sürecin kontrol edileceğini yazdı. Ataman da e-postayı göndereceği cevabını verdi.

5.000 Yıllık Bir Gizem: İndus Vadisi Yazısını Çözene 1 Milyon Dolar Ödül!

 Tarih boyunca birçok antik uygarlık geride bıraktığı eserlerle günümüz insanına önemli ipuçları sundu. Mısır hiyeroglifleri, Sümer çivi yazısı ve Fenike alfabesi gibi sistemler, geçmişi anlamamıza yardımcı oldu. Ancak, bazı yazılar hâlâ gizemini koruyor ve arkeologlar ile dilbilimciler için büyük bir muamma olmayı sürdürüyor. Bunlardan biri de İndus Vadisi Uygarlığı’nın geride bıraktığı, şimdiye kadar çözülememiş 5.000 yıllık yazı sistemi. Hindistan'ın Tamil Nadu eyaletinin başbakanı M.K. Stalin, bu antik yazıyı çözen kişiye veya ekibe 1 milyon dolar ödül verileceğini duyurdu. Bu duyuru, dünya çapındaki akademisyenlerin ve tarih meraklılarının dikkatini çekti. İndus Vadisi Uygarlığı ve Gizemli Yazısı İndus Vadisi Uygarlığı, yaklaşık M.Ö. 3300 ile M.Ö. 1300 yılları arasında Hindistan ve Pakistan’ın bugünkü topraklarında varlığını sürdüren gelişmiş bir medeniyetti. Harappa ve Mohenjo-Daro gibi büyük şehirleriyle bilinen bu uygarlık, gelişmiş şehir planlaması, kanalizasyon sistemleri...

Asi Ruhun Fırçası: Gustave Courbet ve Gerçekçiliğin Doğuşu

Sanat tarihinde bazı isimler vardır ki, eserleriyle olduğu kadar kişiliğiyle de akıllara kazınır. İşte Gustave Courbet de tam olarak böyle bir isim. 19. yüzyıl Fransası'nda sanat dünyasını kasıp kavuran gerçekçilik akımının öncüsü, asi ruhlu bir ressam... Gelin, birlikte bu etkileyici sanatçının dünyasına ve eserlerine bir yolculuk yapalım. Doğu Fransa'nın Ornans kasabasında, varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Courbet, Paris'e hukuk okumaya gitse de kalbi hep sanat için attı. Louvre Müzesi'nin koridorlarında, eski ustaları inceleyerek kendi stilini geliştirmeye başladı. Ancak akademik sanatın katı kurallarına sıkışıp kalmak ona göre değildi. O, gündelik hayatı, sıradan insanları, doğayı olduğu gibi, tüm çıplaklığıyla tuvale yansıtmak istiyordu. İşte bu istek, onu "gerçekçilik" akımının öncüsü haline getirecekti. Courbet'nin en bilinen eserlerinden biri, hiç şüphesiz "Ornans'taki Cenaze Töreni" (A Burial At Ornans). Devasa boyutl...