Ana içeriğe atla

Galatasaray Lisesi Önündeki Ejder Kabartması Kayboldu


Galatasaray Lisesi’nin ön kapısındaki sütunlarda bulunan tarihi ejder kabartmalarından biri esrarengiz bir şekilde ortadan kayboldu.

İstanbul Beyoğlu’nda yer alan Galatasaray Lisesi’nin İstiklal Caddesi’ne bakan ön kapısındaki sütunlarda bulunan 150 yıllık ejder kabartmalarından birinin kaybolduğu tespit edildi.

150 yıldan daha eski olabilecek heykelin artık olmadığını belirten Sanat Tarihi Derneği Başkanı Şerif Yaşar, “Ben Galatasaray Lisesi’nden bazı yetkililerle görüştüm. Yetkililer buradaki birkaç görgü tanığıyla konuşmuş. 8 Mart’ta burada emniyet için bariyer koyan bir şirketin çalışanları bariyerleri koyarken kırdığını söylüyorlar. Daha sonra ise kırılan parçanın ne olduğuna dair kimsenin bir haberi yok maalesef.” diyor.

Diğer yandan Turizm ve Kültür Bakanlığı, “Galatasaray Lisesi Girişinden Kaybolan Ejder Başı Kabartması” başlığıyla eserin kaybolduğunu duyurdu.

Eserin kaybolduğunun 8 Mart’ta tespit ediliğini belirten Bakanlık açıklamasında, Grotesk Ejder Başı Kabartması’nın 19. yüzyıla tarihlendiği ve mermerden yapıldığı belirtildi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada eser şöyle tanımlandı:

“Boyun bölgesindeki pullar eşkenar dörtgenlerle belirtilmiş olup dolgun bir şekilde tasvir edilen yüzde; kaşlar kalın stilize bitkiler halinde, başı büyük oranda örterek gözler üzerinden boyna doğru uzanmaktadır. Burun ve üst dudak birlikle tasvir edilmiş olup göz hizasına kadar yükselmektedir. Damak ve dişler oldukça düz hatlar şekilde işlenmiştir. Halka formundaki kulakların altından dışa doğru stilize akanthus yaprakları uzanır, gözaltlarında yüz çizgilerine ait detaylara da yer verilmiştir. Ağızda su oluğu ve metal aksam izleri yer almaktadır. Kabartmanın çörten olarak da kullanım gördüğü anlaşılmaktadır.”

Heykelin bir an önce bulunup yerine konulması gerektiğini belirten Şerif Yaşar, “Maalesef biz de 8 Mart’tan sonra fark ettik. Sosyal medyadan arkadaşımız bana bu konuda birkaç fotoğraf attı. Ben de geçerken gördüm. Hakikaten artık yerinde yoktu. Çok kıymetli bir heykeldi. Galatasaray Lisesi’nin güvenlik görevlileriyle görüştüm, kendi kameralarının kör noktası olduğu için burada olanları göremediklerini tespit edemediklerini söylüyorlar.” diyor.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ödül Aldı ama Vize Alamadı

Son dönemde yaşanan birbirinden ilginç vize krizlerine bir yenisi eklendi. Hollanda, Kraliyet Onur Ödülü verdiği yönetmen Kutluğ Ataman’a vize vermedi. Hollanda Kraliyeti’nin Onur Ödülü verdiği yönetmen Kutluğ Ataman Hollanda’dan vize alamadı. Son dönemde yaşanan vize krizlerine bir yenisi eklendi. Hollanda, Kraliyet Onur Ödülü’ne layık gördüğü yönetmene vize vermedi. Ataman olayı twitter hesabında paylaştı. Hollanda’dan Cevap Geldi Yönetmen, “Hollanda kraliyetinden “Avrupa kültürüne vermiş olduğum katkılardan” dolayı ödül aldım (ne katkısı sormayın, sadece sanatçıyım). Hollanda’ya gitmek gerekti. Vize vermediler. Bu vesileyle Avrupa kültürüne dışarıdan katkı veriyor olduğumu idrak ettim” diye yazarak durumu eleştirdi. Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu 1.3 milyon kez görüntülenen tweet’e yanıt verdi. Yönetmenden bir e-posta göndermesini isteyen konsolosluk, sürecin kontrol edileceğini yazdı. Ataman da e-postayı göndereceği cevabını verdi.

5.000 Yıllık Bir Gizem: İndus Vadisi Yazısını Çözene 1 Milyon Dolar Ödül!

 Tarih boyunca birçok antik uygarlık geride bıraktığı eserlerle günümüz insanına önemli ipuçları sundu. Mısır hiyeroglifleri, Sümer çivi yazısı ve Fenike alfabesi gibi sistemler, geçmişi anlamamıza yardımcı oldu. Ancak, bazı yazılar hâlâ gizemini koruyor ve arkeologlar ile dilbilimciler için büyük bir muamma olmayı sürdürüyor. Bunlardan biri de İndus Vadisi Uygarlığı’nın geride bıraktığı, şimdiye kadar çözülememiş 5.000 yıllık yazı sistemi. Hindistan'ın Tamil Nadu eyaletinin başbakanı M.K. Stalin, bu antik yazıyı çözen kişiye veya ekibe 1 milyon dolar ödül verileceğini duyurdu. Bu duyuru, dünya çapındaki akademisyenlerin ve tarih meraklılarının dikkatini çekti. İndus Vadisi Uygarlığı ve Gizemli Yazısı İndus Vadisi Uygarlığı, yaklaşık M.Ö. 3300 ile M.Ö. 1300 yılları arasında Hindistan ve Pakistan’ın bugünkü topraklarında varlığını sürdüren gelişmiş bir medeniyetti. Harappa ve Mohenjo-Daro gibi büyük şehirleriyle bilinen bu uygarlık, gelişmiş şehir planlaması, kanalizasyon sistemleri...

Asi Ruhun Fırçası: Gustave Courbet ve Gerçekçiliğin Doğuşu

Sanat tarihinde bazı isimler vardır ki, eserleriyle olduğu kadar kişiliğiyle de akıllara kazınır. İşte Gustave Courbet de tam olarak böyle bir isim. 19. yüzyıl Fransası'nda sanat dünyasını kasıp kavuran gerçekçilik akımının öncüsü, asi ruhlu bir ressam... Gelin, birlikte bu etkileyici sanatçının dünyasına ve eserlerine bir yolculuk yapalım. Doğu Fransa'nın Ornans kasabasında, varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Courbet, Paris'e hukuk okumaya gitse de kalbi hep sanat için attı. Louvre Müzesi'nin koridorlarında, eski ustaları inceleyerek kendi stilini geliştirmeye başladı. Ancak akademik sanatın katı kurallarına sıkışıp kalmak ona göre değildi. O, gündelik hayatı, sıradan insanları, doğayı olduğu gibi, tüm çıplaklığıyla tuvale yansıtmak istiyordu. İşte bu istek, onu "gerçekçilik" akımının öncüsü haline getirecekti. Courbet'nin en bilinen eserlerinden biri, hiç şüphesiz "Ornans'taki Cenaze Töreni" (A Burial At Ornans). Devasa boyutl...