Ana içeriğe atla

2022 Yılının Müzayede Rekorları: Klasik Eserler ve Yükselen Yetenekler Bir Arada

     2022'de en iyi müzayede evleri, akşam satışlarını çeşitlendirmek için büyük kaynaklar ayırırken, aynı zamanda sektörün bu ay rekor yıllık meblağlara ulaşmasını sağlayan en iyi koleksiyoncuların müjdeli eserlerini sundu. Dünyanın dört bir yanındaki koleksiyonerleri satışlarıyla çeken evler, sonbahar ve ilkbahar sezonları arasında sürekli olarak klasik ve yükselen sanatçıların eserleriyle rekorlar kırdı.

    Bu Mayıs ayında, İsviçreli Thomas ve Doris Amman'ın koleksiyonundan 200 milyon dolarlık bir tablo, Christie's'de satıldığında açık artırmaya çıkan geçen yüzyılda aktif bir sanatçının en pahalı eserlerinden biri olarak manşetlere taşındı. Bu arada, Microsoft'un kurucu ortağı Paul Allen'ın koleksiyonu, Paul Cezanne, George Seurat ve Vincent van Gogh gibi (Blue-Chip) mavi çipli erkek sanatçılar için yüz milyonlarca fiyatıyla yeni bir dönüm noktasını belirledi. Bu meblağlar bu yıl müzayede devresinin ilgi odağının çoğunu işgal ederken, Phillips gibi daha küçük şirketlerdeki faaliyetler yükselen birincil pazarlarla yükselen sanatçılar için yeni zirveler gördü.


1Andy Warhol - Shot Sage Blue Marylin, 1964


    Geçtiğimiz mayıs ayında, Andy Warhol'un Marilyn Monroe'nun 1964 tarihli serigrafi portresi , Christie's New York'ta rekor kıran 195 milyon dolara (ücretler dahil) satıldığında manşetlere taşındı. Sonuç, onu bir 20. yüzyıl sanatçısının halka açık bir müzayedede satılan en pahalı eseri yaptı. Sanat tüccarı  Larry Gagosian tarafından satın alınan Shot Sage Blue Marilyn  (1964) adlı tablo,  Monroe'nun 1953 tarihli kara filmi Niagara'dan bir basın fotoğrafına dayanmaktadır  .


2Georges  Seurat - Les Poseuses, Ensemble (Petite versiyonu) , 1888



    Mayıs ayında Christie's'de Paul Allen'ın 1,5 milyar dolarlık sanat koleksiyonunun bir parçası olarak sunulan Georges Seurat'ın  Les Poseuses, Ensemble (Petite versiyonu ) toplamda en yüksek fiyatı aldı. Resim, sanatçının 1888 ile 1890 yılları arasında ürettiği, Seurat'nın imzası olan puantilist tarzda üç çıplak kadını tasvir ediyor. Christie's Asia başkanı Xin Li ile telefondan teklif veren bir kişi, 130 milyon dolarlık bir teklifle kazandı ve kalabalık salondan alkış aldı. Resmin harç masrafları dahil nihai fiyatı 149 milyon doları buldu. Microsoft'un kurucu ortağının sanat varlıklarından 100 milyon dolarlık duvarı aşan beş eserden biriydi.

3Man Ray - Violon d’Ingres, 1924


    Man Ray'in Le Violon d'Ingres (  1924) isimli, çıplak bir kadının sırtını bir kemanın f-delikleriyle betimlediği ünlü tablosu, Şubat ayında Christie's'de 12.4 milyon dolara satıldı. Sürrealist bir sanat koleksiyonundan satılan bu satış, müzayedeye çıkan en pahalı fotoğraf olarak rekor kırdı.  Toplam, bir fotoğraf için elde edilen bir önceki fiyat rekorunu üç kat aştı


4Andrew Wyeth - Day Dream, 1980



    Amerikalı sanatçı Andrew Wyeth'in  gölgelikli bir yatakta uyuyan çıplak bir kadının röntgenci bir görüntüsü olan 1980 tarihli Day Dream tuvali, fiyat kilometre taşlarını çok geride bırakan eserler arasındaydı. Christie's Asya ve ABD'nin Batı Kıyısı'ndaki uzmanları arasında bir teklif verme savaşına yol açtı. Rekabet, çekicin fiyatını 2 milyon $'lık beklentinin on katı olan 20 milyon $'a çıkardı.


5Matthew Wong - The Night Watcher , 2018


    Kanadalı sanatçı Matthew Wong'un melankolik tablosu The Night Watcher  (2018), birçok eserinde olduğu gibi doğal manzaralar arasında yürüyen tek bir figürü tasvir ediyor. Sanatçının 2019'da intihar ederek ölmesinden önce tamamlanan, eleştirmenlerce beğenilen bir eser grubuna ait. Henri Matisse ve diğer empresyonist figürlerle karşılaştırmalar yapan ressamın ölümünden sonra dikkatleri üzerine çekmesi, ölümünden bu yana müzayedelerde art arda fiyat artışlarına sebep oldu. 

6Barbara Kruger - Untitled (My face is your fortune), 1984


Bazı köklü sanatçılar için bu yıl, özel koleksiyonlarda yıllarca saklanan eserlerin yeniden ortaya çıkmasıyla birlikte yeni rekorlar hızla geldi. Bunlardan biri, Barbara Kruger'ın 1984  tarihli, sanatçının imza formatını içeren bir çalışma olan İsimsiz (Benim yüzüm senin kaderin) çalışmasıydı. 600.000 $ 'lık bir tahmine karşı 1.6 milyon $' lık nihai bir fiyata ulaştı.


7Salman Toor's Four Friends, 2019


Serginin reklam başlığını oluşturan ve  yeşil floresan altında bir araya gelen bir grup erkeği tasvir eden Four Friends  (2019) tablosu aydınlatma, bu kasım ayında satışa çıktı. Londra merkezli bir uzmanla telefonda 1,6 milyon dolara satıldı. Rakam, satış öncesi tahmini olan 300.000 $'ın üç katından fazlaydı ve sanatçı için yeni bir rekor kırdı.


8María Berrío - He Loves Me, He Loves Me Not, 2015



Bogotá doğumlu, Brooklyn merkezli bir sanatçı olan Maria Berrío'nun folklordan ilham alan çalışması, geçen yılki en aktif müzayede tartışmalarından bazılarını cezbetti. Sonuç, 500.000 $'lık tahmininin üç katından fazlaydı ve 1.6 Milyon Dolar'a satıldı.


9Reggie Burrows Hodges, Intersection of Color: Suite, 2019



Müzayede evi sözcüsü ARTnews'e verdiği demeçte, Reggie Burrows Hodges'ın "Intersection of Color" serisinden 2019'da gerçekleştirilen mevcut çalışmanın Phillips için yılın en önemli satışları arasında olduğunu söyledi. Geçtiğimiz Mayıs ayında New York'ta Phillips'te düzenlenen bir çağdaş sanat akşamı müzayedesinde, eser için verilen teklifler 200.000$'lık beklentiyi aştı. Sonunda, çalışma, Phillips uzmanları tarafından belirlenen satış öncesi tahmininin üç katından fazla olan 730.800 $ 'lık nihai bir fiyata satıldı.


10Michaela Yearwood-Dan’s What's the Use in Yearning, 2021



2022, ekonomik ters rüzgarlardan ve devam eden Covid ile ilgili kısıtlamalardan muzdarip olan Hong Kong'da düzenlenen müzayedeler için zorlu geçti. Engeller, bölgenin yıllardır yükselen yıllık rakamlarını yavaşlattı. Ancak çöküşün ortasında parlamayı başaran birkaç çağdaş sanatçı var. Michaela Yearwood - Dan's What's the Use in Yearning 2021, 3 milyon HK $'a (387.677 $) satılarak yeni bir rekor kırdı - 32.000 $'lık tahminin yaklaşık on katına ulaştı. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ödül Aldı ama Vize Alamadı

Son dönemde yaşanan birbirinden ilginç vize krizlerine bir yenisi eklendi. Hollanda, Kraliyet Onur Ödülü verdiği yönetmen Kutluğ Ataman’a vize vermedi. Hollanda Kraliyeti’nin Onur Ödülü verdiği yönetmen Kutluğ Ataman Hollanda’dan vize alamadı. Son dönemde yaşanan vize krizlerine bir yenisi eklendi. Hollanda, Kraliyet Onur Ödülü’ne layık gördüğü yönetmene vize vermedi. Ataman olayı twitter hesabında paylaştı. Hollanda’dan Cevap Geldi Yönetmen, “Hollanda kraliyetinden “Avrupa kültürüne vermiş olduğum katkılardan” dolayı ödül aldım (ne katkısı sormayın, sadece sanatçıyım). Hollanda’ya gitmek gerekti. Vize vermediler. Bu vesileyle Avrupa kültürüne dışarıdan katkı veriyor olduğumu idrak ettim” diye yazarak durumu eleştirdi. Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu 1.3 milyon kez görüntülenen tweet’e yanıt verdi. Yönetmenden bir e-posta göndermesini isteyen konsolosluk, sürecin kontrol edileceğini yazdı. Ataman da e-postayı göndereceği cevabını verdi.

5.000 Yıllık Bir Gizem: İndus Vadisi Yazısını Çözene 1 Milyon Dolar Ödül!

 Tarih boyunca birçok antik uygarlık geride bıraktığı eserlerle günümüz insanına önemli ipuçları sundu. Mısır hiyeroglifleri, Sümer çivi yazısı ve Fenike alfabesi gibi sistemler, geçmişi anlamamıza yardımcı oldu. Ancak, bazı yazılar hâlâ gizemini koruyor ve arkeologlar ile dilbilimciler için büyük bir muamma olmayı sürdürüyor. Bunlardan biri de İndus Vadisi Uygarlığı’nın geride bıraktığı, şimdiye kadar çözülememiş 5.000 yıllık yazı sistemi. Hindistan'ın Tamil Nadu eyaletinin başbakanı M.K. Stalin, bu antik yazıyı çözen kişiye veya ekibe 1 milyon dolar ödül verileceğini duyurdu. Bu duyuru, dünya çapındaki akademisyenlerin ve tarih meraklılarının dikkatini çekti. İndus Vadisi Uygarlığı ve Gizemli Yazısı İndus Vadisi Uygarlığı, yaklaşık M.Ö. 3300 ile M.Ö. 1300 yılları arasında Hindistan ve Pakistan’ın bugünkü topraklarında varlığını sürdüren gelişmiş bir medeniyetti. Harappa ve Mohenjo-Daro gibi büyük şehirleriyle bilinen bu uygarlık, gelişmiş şehir planlaması, kanalizasyon sistemleri...

Asi Ruhun Fırçası: Gustave Courbet ve Gerçekçiliğin Doğuşu

Sanat tarihinde bazı isimler vardır ki, eserleriyle olduğu kadar kişiliğiyle de akıllara kazınır. İşte Gustave Courbet de tam olarak böyle bir isim. 19. yüzyıl Fransası'nda sanat dünyasını kasıp kavuran gerçekçilik akımının öncüsü, asi ruhlu bir ressam... Gelin, birlikte bu etkileyici sanatçının dünyasına ve eserlerine bir yolculuk yapalım. Doğu Fransa'nın Ornans kasabasında, varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Courbet, Paris'e hukuk okumaya gitse de kalbi hep sanat için attı. Louvre Müzesi'nin koridorlarında, eski ustaları inceleyerek kendi stilini geliştirmeye başladı. Ancak akademik sanatın katı kurallarına sıkışıp kalmak ona göre değildi. O, gündelik hayatı, sıradan insanları, doğayı olduğu gibi, tüm çıplaklığıyla tuvale yansıtmak istiyordu. İşte bu istek, onu "gerçekçilik" akımının öncüsü haline getirecekti. Courbet'nin en bilinen eserlerinden biri, hiç şüphesiz "Ornans'taki Cenaze Töreni" (A Burial At Ornans). Devasa boyutl...