Ana içeriğe atla

Van Gogh’un müzeden çalınan tablosu 3,5 yıl sonra bulundu


 Sanat dünyasının Indiana Jones'u’ olarak bilinen Hollandalı sanat dedektifi Arthur Brand, ressam Van Gogh’un üç buçuk yıl önce müzeden çalınan tablosunu buldu

Hollandalı ressam Van Gogh’un üç buçuk yıl önce koronavirüs salgını sırasında bir müzeden çalınan tablosu bulundu.

Sanat dedektifi Arthur Brand, "Tablonun çalınan Van Gogh olduğunu teyit etmek hayatımın en güzel anlarından biriydi" dedi

Hollanda polisinin sanat suçları biriminden Richard Bronswijk, "Arthur Brand, Hollanda polisi ile işbirliği içinde bu sorunu çözdü. Tablo, kesinlikle gerçek, buna hiç şüphe yok" diye konuştu.

Dedektif Brand, 1884 tarihli "Nuenen'deki Papaz Evi Bahçesi" adlı kayıp tabloyu Amsterdam'da bir evde teslim aldı.

Wikimedia
Van Gogh'un Nuenen'deki Papaz Evi Bahçesi tablosu

Üç ila altı milyon Euro değerinde olduğu tahmin edilen tablo, 30 Mart 2020'de Singer Laren Müzesi’nden çalınmıştı.

Hollanda polisinin soygundan kısa bir süre sonra yayınladığı videoda, gece yarısı Amsterdam yakınlarındaki müzenin cam kapısını kıran bir hırsızın kolunun altına gizlediği tabloyu alıp kaçtığı görülüyor.

‘Sanat dünyasının Indiana Jones'u’

‘Sanat dünyasının Indiana Jones'u’ olarak adlandırılan Brand, "Hitler'in Atları"nın bronz heykelleri, bir Picasso tablosu ve Oscar Wilde'a ait bir yüzük de dahil olmak üzere çalınan sanat eserlerini geri almasıyla adını duyurdu.

Van Gogh tablosunun nerede olduğu iki hafta öncesine kadar bilinmiyordu. Ancak bir kişi dedektifi arayarak tabloyu iade etmek istediğini söyledi.

Brand, kimliği açıklanmayan bir adamın tabloyu mavi IKEA çantası içinde, yastık kılıfı içinde kendisine teslim ettiğini kaydetti.

Dedektif yayınladığı bir videoda “tabloyu oturma odasında açtığını ve keşif karşısında şaşkına döndüğünü” gösteriyor.

Hırsız 8 yıl hapis cezası aldı

Polis, Nisan 2021'de Hollanda medyası tarafından Nils M. olarak tanımlanan bir kişiyi hırsızlık suçundan tutukladı. Nils M. daha sonra sekiz yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Nils M. ayrıca bir başka soygunda Frans Hals'ın "İki gülen çocuk" adlı eserini çalmaktan da suçlu bulundu.

Brand, hırsızlıktan birkaç ay sonra, suç dünyasındaki bir kaynaktan Van Gogh tablosunu Nils M'den kimin satın aldığını öğrendiğini anlattı.

Sanat dedektifi, adamın şu anda kokain ithalat ve ihracatını içeren ayrı bir dava nedeniyle hapishanede olduğunu söyledi. Hollanda medyası bu kişinin 12 yıl hapis cezasına çarptırılan Peter Roy K. olduğunu ve tabloyu teminat göstererek cezasında indirim yapılmasını istediğini duyurdu. Peter Roy K.'nın kimliğini doğrulayan Brand, "ceza indirimi için anlaşma yapılmayacağını” kaydetti.

Van Gogh tablosu, onu Singer Karen Müzesine ödünç vermiş olan Groningen Müzesi müdürüne iade edildi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ödül Aldı ama Vize Alamadı

Son dönemde yaşanan birbirinden ilginç vize krizlerine bir yenisi eklendi. Hollanda, Kraliyet Onur Ödülü verdiği yönetmen Kutluğ Ataman’a vize vermedi. Hollanda Kraliyeti’nin Onur Ödülü verdiği yönetmen Kutluğ Ataman Hollanda’dan vize alamadı. Son dönemde yaşanan vize krizlerine bir yenisi eklendi. Hollanda, Kraliyet Onur Ödülü’ne layık gördüğü yönetmene vize vermedi. Ataman olayı twitter hesabında paylaştı. Hollanda’dan Cevap Geldi Yönetmen, “Hollanda kraliyetinden “Avrupa kültürüne vermiş olduğum katkılardan” dolayı ödül aldım (ne katkısı sormayın, sadece sanatçıyım). Hollanda’ya gitmek gerekti. Vize vermediler. Bu vesileyle Avrupa kültürüne dışarıdan katkı veriyor olduğumu idrak ettim” diye yazarak durumu eleştirdi. Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu 1.3 milyon kez görüntülenen tweet’e yanıt verdi. Yönetmenden bir e-posta göndermesini isteyen konsolosluk, sürecin kontrol edileceğini yazdı. Ataman da e-postayı göndereceği cevabını verdi.

5.000 Yıllık Bir Gizem: İndus Vadisi Yazısını Çözene 1 Milyon Dolar Ödül!

 Tarih boyunca birçok antik uygarlık geride bıraktığı eserlerle günümüz insanına önemli ipuçları sundu. Mısır hiyeroglifleri, Sümer çivi yazısı ve Fenike alfabesi gibi sistemler, geçmişi anlamamıza yardımcı oldu. Ancak, bazı yazılar hâlâ gizemini koruyor ve arkeologlar ile dilbilimciler için büyük bir muamma olmayı sürdürüyor. Bunlardan biri de İndus Vadisi Uygarlığı’nın geride bıraktığı, şimdiye kadar çözülememiş 5.000 yıllık yazı sistemi. Hindistan'ın Tamil Nadu eyaletinin başbakanı M.K. Stalin, bu antik yazıyı çözen kişiye veya ekibe 1 milyon dolar ödül verileceğini duyurdu. Bu duyuru, dünya çapındaki akademisyenlerin ve tarih meraklılarının dikkatini çekti. İndus Vadisi Uygarlığı ve Gizemli Yazısı İndus Vadisi Uygarlığı, yaklaşık M.Ö. 3300 ile M.Ö. 1300 yılları arasında Hindistan ve Pakistan’ın bugünkü topraklarında varlığını sürdüren gelişmiş bir medeniyetti. Harappa ve Mohenjo-Daro gibi büyük şehirleriyle bilinen bu uygarlık, gelişmiş şehir planlaması, kanalizasyon sistemleri...

Asi Ruhun Fırçası: Gustave Courbet ve Gerçekçiliğin Doğuşu

Sanat tarihinde bazı isimler vardır ki, eserleriyle olduğu kadar kişiliğiyle de akıllara kazınır. İşte Gustave Courbet de tam olarak böyle bir isim. 19. yüzyıl Fransası'nda sanat dünyasını kasıp kavuran gerçekçilik akımının öncüsü, asi ruhlu bir ressam... Gelin, birlikte bu etkileyici sanatçının dünyasına ve eserlerine bir yolculuk yapalım. Doğu Fransa'nın Ornans kasabasında, varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Courbet, Paris'e hukuk okumaya gitse de kalbi hep sanat için attı. Louvre Müzesi'nin koridorlarında, eski ustaları inceleyerek kendi stilini geliştirmeye başladı. Ancak akademik sanatın katı kurallarına sıkışıp kalmak ona göre değildi. O, gündelik hayatı, sıradan insanları, doğayı olduğu gibi, tüm çıplaklığıyla tuvale yansıtmak istiyordu. İşte bu istek, onu "gerçekçilik" akımının öncüsü haline getirecekti. Courbet'nin en bilinen eserlerinden biri, hiç şüphesiz "Ornans'taki Cenaze Töreni" (A Burial At Ornans). Devasa boyutl...