Ana içeriğe atla

“Shadowtime” Prömiyeri Venedik’te

 

Deniz Tortum ve Sister Sylvester’ın birlikte yazıp yönettikleri sanal gerçeklik (VR) projesi “Shadowtime”, dünya prömiyerini Venedik Film Festivali’nde yapacak.


Deniz Tortum ve Sister Sylvester’ın birlikte yazıp yönettikleri sanal gerçeklik (VR) projesi “Shadowtime”, dünya prömiyerini Venedik Film Festivali’nde gerçekleştirecek. Yapımcılığını Fırat Sezgin ile Ecegül Bayram’ıüstlendiği proje, festivalin Genişletilmiş Gerçeklik (XR) bölümü Venice Immersivede yarışacak. Film Venedik Immersive Adası’nda (Lazzaretto Vecchio Adası) gösterilecek.

Shadowtime

İklim krizi ve teknoloji

Festival 30 Ağustos – 9 Eylül 2023 tarihleri arasında 80. kez düzenlenecek. “Our Ark” ile tartışmaya açtıkları iklim krizi ve teknoloji ilişkisini bu kez sanal gerçeklik formatında sorgulayan yönetmenler; farklı gerçekliklerin uyumsuzluğunu sanal gerçeklik ve simülasyon teorisi alanında keşfe çıkıyor. “Shadowtime”, Alma adlı bir rehberin eşliğinde iklim krizinin geleceğini birlikte düşünmeye çağırıyor.

Shadowtime

BüyüÖdül için yarışacak

Sjoerd van Acker’ın geliştiriciliğinde hazırlanan “Shadowtime”ın 3D çalışmalarını Bats Bronsveld, yapay zekâ çalışmalarını Arjan van Meerten ve yerleştirme çalışmasını Doruk Çiftçüstlendi. Projenin müziklerini ise Alican Çamcı yaptı“Shadowtime”, Tayvanlı yönetmen Singing Chen’in başkanlığında gerçekleşecek yarışmada 28 projenin arasında BüyüÖdül için yarışacak. Chen’in başkanlığındaki jüri, Brezilyalı animasyon yönetmeni ve multimedya sanatçısı Pedro Harres ve video oyun geliştiricisi 3dar’ın kurucusu da olan Arjantinli yönetmen, yapımcı ve yazılım geliştiricisi German Hellerden oluşuyor.

Tortum

Hatırlatmalar

Bir Institute of Time yapımı olan “Shadowtime” adınıDilsel Gerçeklik Bürosu’nun (The Bureau of Linguistical Reality) türettiği yeni bir kelimeden alıyor. Birbiriyle bağdaşması mümkün olmayan iki paralel zaman dilimini işaret eden bu kelime; trafikte sıkışılan bir an, araba motorundaki benzinin aslında, tarih öncesi canlıların sıkıştırılmış kütlesi olduğuna uyanılması ya da telefonda gezinirken, dünyanın geri dönüşü olmayacak bir şekilde bozulduğunun akla düşmesi gibi ‘hatırlamaları tarif ediyor.

Sylvester

Ödüllü Belgeseller

Belgesel film ve XR alanında disiplinler arası projeler üreten yapışirketi Institute of Time, 2018de Fırat Sezgin ve Deniz Tortum tarafından kuruldu. Hollanda, Amerika ve Türkiyede aktif projeler geliştiren şirket, Nublu (2017), Anadolu Turnesi (2018), Maddenin Halleri” (2020), “Our Ark” (2021) gibi ödüllü belgesellerin yapımcılığını üstlendi. Geçmiş yıllarda da “Floodplain” (2018), “The Miracle Basket” (2021) ve ELELE (2022) adlı VR projeleri ile Venedik Film Festivalinde yer alan şirket, ELELE ile ayrıca, Venedik’in Biennale College Cinema bölümünde VR prodüksiyon fonunu kazanmıştı.

Kaynak

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ödül Aldı ama Vize Alamadı

Son dönemde yaşanan birbirinden ilginç vize krizlerine bir yenisi eklendi. Hollanda, Kraliyet Onur Ödülü verdiği yönetmen Kutluğ Ataman’a vize vermedi. Hollanda Kraliyeti’nin Onur Ödülü verdiği yönetmen Kutluğ Ataman Hollanda’dan vize alamadı. Son dönemde yaşanan vize krizlerine bir yenisi eklendi. Hollanda, Kraliyet Onur Ödülü’ne layık gördüğü yönetmene vize vermedi. Ataman olayı twitter hesabında paylaştı. Hollanda’dan Cevap Geldi Yönetmen, “Hollanda kraliyetinden “Avrupa kültürüne vermiş olduğum katkılardan” dolayı ödül aldım (ne katkısı sormayın, sadece sanatçıyım). Hollanda’ya gitmek gerekti. Vize vermediler. Bu vesileyle Avrupa kültürüne dışarıdan katkı veriyor olduğumu idrak ettim” diye yazarak durumu eleştirdi. Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu 1.3 milyon kez görüntülenen tweet’e yanıt verdi. Yönetmenden bir e-posta göndermesini isteyen konsolosluk, sürecin kontrol edileceğini yazdı. Ataman da e-postayı göndereceği cevabını verdi.

5.000 Yıllık Bir Gizem: İndus Vadisi Yazısını Çözene 1 Milyon Dolar Ödül!

 Tarih boyunca birçok antik uygarlık geride bıraktığı eserlerle günümüz insanına önemli ipuçları sundu. Mısır hiyeroglifleri, Sümer çivi yazısı ve Fenike alfabesi gibi sistemler, geçmişi anlamamıza yardımcı oldu. Ancak, bazı yazılar hâlâ gizemini koruyor ve arkeologlar ile dilbilimciler için büyük bir muamma olmayı sürdürüyor. Bunlardan biri de İndus Vadisi Uygarlığı’nın geride bıraktığı, şimdiye kadar çözülememiş 5.000 yıllık yazı sistemi. Hindistan'ın Tamil Nadu eyaletinin başbakanı M.K. Stalin, bu antik yazıyı çözen kişiye veya ekibe 1 milyon dolar ödül verileceğini duyurdu. Bu duyuru, dünya çapındaki akademisyenlerin ve tarih meraklılarının dikkatini çekti. İndus Vadisi Uygarlığı ve Gizemli Yazısı İndus Vadisi Uygarlığı, yaklaşık M.Ö. 3300 ile M.Ö. 1300 yılları arasında Hindistan ve Pakistan’ın bugünkü topraklarında varlığını sürdüren gelişmiş bir medeniyetti. Harappa ve Mohenjo-Daro gibi büyük şehirleriyle bilinen bu uygarlık, gelişmiş şehir planlaması, kanalizasyon sistemleri...

Asi Ruhun Fırçası: Gustave Courbet ve Gerçekçiliğin Doğuşu

Sanat tarihinde bazı isimler vardır ki, eserleriyle olduğu kadar kişiliğiyle de akıllara kazınır. İşte Gustave Courbet de tam olarak böyle bir isim. 19. yüzyıl Fransası'nda sanat dünyasını kasıp kavuran gerçekçilik akımının öncüsü, asi ruhlu bir ressam... Gelin, birlikte bu etkileyici sanatçının dünyasına ve eserlerine bir yolculuk yapalım. Doğu Fransa'nın Ornans kasabasında, varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Courbet, Paris'e hukuk okumaya gitse de kalbi hep sanat için attı. Louvre Müzesi'nin koridorlarında, eski ustaları inceleyerek kendi stilini geliştirmeye başladı. Ancak akademik sanatın katı kurallarına sıkışıp kalmak ona göre değildi. O, gündelik hayatı, sıradan insanları, doğayı olduğu gibi, tüm çıplaklığıyla tuvale yansıtmak istiyordu. İşte bu istek, onu "gerçekçilik" akımının öncüsü haline getirecekti. Courbet'nin en bilinen eserlerinden biri, hiç şüphesiz "Ornans'taki Cenaze Töreni" (A Burial At Ornans). Devasa boyutl...