Ana içeriğe atla

Antandros Antik Kenti kazılarında ikinci villa kalıntılarına rastlandı

 

Balıkesir'in Edremit ilçesinde 2001 yılından bu yana kazı çalışmaları sürdürülen Antandros Antik Kenti'nde ikinci Roma Villası kalıntılarına rastlandı.


Antandros Antik Kenti kazılarında ikinci villa kalıntılarına rastlandı

Ege Üniversitesi Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürcan Polat başkanlığında başlanan 22 dönem kazı çalışmalarında Roma dönemine ait ikinci villa olduğu tespit edildi.

Çalışmalarını burada yoğunlaştıran ekip, villaya ait duvar, alt yapı kalıntıları, Antandros sikkeleri ve bu döneme ait çeşitli materyaller buldu.

Kazı başkanı Ege Üniversitesi Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürcan Polat, bu seneki çalışmalarını da yamaç ev ve nekropolis olmak üzere iki farklı alanda sürdürdüklerini söyledi.

Antik kentle ilgili kamulaştırma sorununun Balıkesir Valisi Hasan Şıldak ve Edremit Kaymakamı Ahmet Odabaş'ın girişimleriyle ortadan kalktığını belirten Polat, "Daha önceki yıllarda yamaç ev sektöründe yani Roma villasının olduğu bölümde çok fazla genişleme imkanımız yoktu. Çünkü kamulaştırma sorunumuz vardı. Bu kış itibarıyla gerek Valimiz Hasan Işıldak ve gerekse Edremit Kaymakamımız Ahmet Odabaşı'nın çabaları ile Edremit Belediyesi tarafından kamulaştırma işlemleri gerçekleştirildi ve bu sayede de yeni alanlarda kazı çalışması yapma olanağını yakaladık" dedi.

Polat, yamaç ev ya da Roma villası olarak adlandırılan alandaki bu çalışmanın yeni bir sektör konumunda olduğunu dile getirdi.

Antandros Antik Kenti kazılarında ikinci villa kalıntılarına rastlandı - 1

Daha önce ortaya çıkarılan Roma villasının hemen doğusunda ve daha önceki saptamalar ışığında çalışmaları sürdürdüklerini ifade eden Polat, şöyle konuştu:

"Zaten o villanın yer aldığı yamaçta biz elit sınıfa ait bir mahallenin konumlandığı düşüncesindeydi. İşte bu düşünceleri kanıta dönüştürmek adına burada yeni bir çalışmaya başladık ve daha çalışmanın ilk günlerinde hemen buna ilişkin verileri de taramayı ortaya çıkartmaya başladık."

Antandros Antik Kenti kazılarında ikinci villa kalıntılarına rastlandı - 2

Antandros'taki villaların teraslara konumlanmış durumda olduğunu kaydeden Polat, "Bu teraslardan bir tanesine ait duvarı ortaya çıkarmaya başladık ve bu duvara da yanaşmış olan merdivenin basamaklı bir üst terasa çıkışın izlerini yakaladık. Burada bir de blok taşlardan bir taban döşemesi de söz konusu. Anlaşılan yine önceki Roma villası gibi büyük ihtimalle duvar resimleriyle, mozaiklerle süslü yeni bir villanın ipucunu yakalamış olacağız diye düşünebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ödül Aldı ama Vize Alamadı

Son dönemde yaşanan birbirinden ilginç vize krizlerine bir yenisi eklendi. Hollanda, Kraliyet Onur Ödülü verdiği yönetmen Kutluğ Ataman’a vize vermedi. Hollanda Kraliyeti’nin Onur Ödülü verdiği yönetmen Kutluğ Ataman Hollanda’dan vize alamadı. Son dönemde yaşanan vize krizlerine bir yenisi eklendi. Hollanda, Kraliyet Onur Ödülü’ne layık gördüğü yönetmene vize vermedi. Ataman olayı twitter hesabında paylaştı. Hollanda’dan Cevap Geldi Yönetmen, “Hollanda kraliyetinden “Avrupa kültürüne vermiş olduğum katkılardan” dolayı ödül aldım (ne katkısı sormayın, sadece sanatçıyım). Hollanda’ya gitmek gerekti. Vize vermediler. Bu vesileyle Avrupa kültürüne dışarıdan katkı veriyor olduğumu idrak ettim” diye yazarak durumu eleştirdi. Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu 1.3 milyon kez görüntülenen tweet’e yanıt verdi. Yönetmenden bir e-posta göndermesini isteyen konsolosluk, sürecin kontrol edileceğini yazdı. Ataman da e-postayı göndereceği cevabını verdi.

5.000 Yıllık Bir Gizem: İndus Vadisi Yazısını Çözene 1 Milyon Dolar Ödül!

 Tarih boyunca birçok antik uygarlık geride bıraktığı eserlerle günümüz insanına önemli ipuçları sundu. Mısır hiyeroglifleri, Sümer çivi yazısı ve Fenike alfabesi gibi sistemler, geçmişi anlamamıza yardımcı oldu. Ancak, bazı yazılar hâlâ gizemini koruyor ve arkeologlar ile dilbilimciler için büyük bir muamma olmayı sürdürüyor. Bunlardan biri de İndus Vadisi Uygarlığı’nın geride bıraktığı, şimdiye kadar çözülememiş 5.000 yıllık yazı sistemi. Hindistan'ın Tamil Nadu eyaletinin başbakanı M.K. Stalin, bu antik yazıyı çözen kişiye veya ekibe 1 milyon dolar ödül verileceğini duyurdu. Bu duyuru, dünya çapındaki akademisyenlerin ve tarih meraklılarının dikkatini çekti. İndus Vadisi Uygarlığı ve Gizemli Yazısı İndus Vadisi Uygarlığı, yaklaşık M.Ö. 3300 ile M.Ö. 1300 yılları arasında Hindistan ve Pakistan’ın bugünkü topraklarında varlığını sürdüren gelişmiş bir medeniyetti. Harappa ve Mohenjo-Daro gibi büyük şehirleriyle bilinen bu uygarlık, gelişmiş şehir planlaması, kanalizasyon sistemleri...

Asi Ruhun Fırçası: Gustave Courbet ve Gerçekçiliğin Doğuşu

Sanat tarihinde bazı isimler vardır ki, eserleriyle olduğu kadar kişiliğiyle de akıllara kazınır. İşte Gustave Courbet de tam olarak böyle bir isim. 19. yüzyıl Fransası'nda sanat dünyasını kasıp kavuran gerçekçilik akımının öncüsü, asi ruhlu bir ressam... Gelin, birlikte bu etkileyici sanatçının dünyasına ve eserlerine bir yolculuk yapalım. Doğu Fransa'nın Ornans kasabasında, varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Courbet, Paris'e hukuk okumaya gitse de kalbi hep sanat için attı. Louvre Müzesi'nin koridorlarında, eski ustaları inceleyerek kendi stilini geliştirmeye başladı. Ancak akademik sanatın katı kurallarına sıkışıp kalmak ona göre değildi. O, gündelik hayatı, sıradan insanları, doğayı olduğu gibi, tüm çıplaklığıyla tuvale yansıtmak istiyordu. İşte bu istek, onu "gerçekçilik" akımının öncüsü haline getirecekti. Courbet'nin en bilinen eserlerinden biri, hiç şüphesiz "Ornans'taki Cenaze Töreni" (A Burial At Ornans). Devasa boyutl...