Ana içeriğe atla

Türkiye ve Danimarka arasında ‘başsız heykel’ krizi

 

Danimarka'daki müzede sergilenen Roma İmparatoru Severus'un heykeliyle ilgili Kopenhag-Ankara arasında yaşanan kriz uluslararası basında da gündem oldu.


Gövdesi ABD’den Türkiye’ye getirilen Roma İmparatoru Septimius Severus’un bronz heykelinin başının Danimarka tarafından Türkiye’ye iade edilmemesi, iki ülke arasında tartışma yaratmaya devam ediyor.

Euronews Türkçe’nin aktardığı habere göre, Türkiye, Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da bir müzede sergilenen Roma İmparatoru Septimius Severus’un gerçek boyuttaki bronz heykelinin başını geri istiyor.

MS 145 – 211 yılları arasında yaşamış olan Roma İmparatoru’nun heykeli kısa bir süre önce başı eksik olarak ABD’de Türkiye’ye geri gönderilmişti. ABD’de New York Metropolitan Müzesi’nde sergilenen heykelin Burdur’daki Boubon Antik Kenti’nde 1960’lı yıllarda yapılan kaçak kazı sırasında bulunduğu ve yurt dışına kaçırıldığına inanılıyor.

Heykel şu anda Antalya Müzesi’nde bulunuyor. Türkiye, tarihi eserin bütünlüğünün sağlanması için Danimarka’ya heykelin başını vermesi konusunda ısrarını sürdürüyor.


DANİMARKA: AYNI HEYKEL OLDUĞUNA EMİN DEĞİLİZ

Türk yetkililer, heykelin eksik başının 50 yılı aşkın bir süredir Kopenhag’daki Ny Carlsberg Glyptotek Müzesi’nde sergilendiğini belirtirken Danimarkalı yetkililer iki parçanın aynı heykele emin olmadıklarını savunuyor.

Glyptotek Müzesi koleksiyon direktörü Rune Frederiksen, AFP’ye verdiği demeçte, “Bu iki şeyin birbirine ait olduğuna ikna olmuş değiliz. Mevcut belgeler çok güçlü değil, gövde ve başın kırıklarını karşılaştırmamız gerekiyor” sözleriyle Ankara’nın talebine olumlu dönüş yapmayacaklarının sinyallerini verdi.

1979 yılında eski bir müze küratörü, yaptığı değerlendirmede, 1970’te nereden geldiğine dair herhangi bir bilgi olmadan satın alınan başın, özel bir Amerikan koleksiyonundaki başı kesilmiş bir heykele ait olduğu tahmininde bulunmuştu.

TÜRK YETKİLİLER ISRARCI: BRONZ BAŞI İSTİYORUZ

Fransız haber ajansı AFP, Türk yetkililere göre başın kökeninin tartışmalı olmadığını, baş ve gövdenin ölçümlerini yapan Türk arkeolog Jale İnan’ın çalışmalarının bunu ortaya koyduğunu aktardı. Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçiliği’nden bir yetkili de, “Bronz heykel Bubon’dan geliyor. Türkiye’den gelen tüm objeler gibi bunun da iadesini istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Glyptotek ile görüşmelerin başladığının altını çizen Türk diplomat, “Prosedür başlatıldı. Talebimizi dile getirdik ama bu zaman alacak” diye konuştu.

Kaynak

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ödül Aldı ama Vize Alamadı

Son dönemde yaşanan birbirinden ilginç vize krizlerine bir yenisi eklendi. Hollanda, Kraliyet Onur Ödülü verdiği yönetmen Kutluğ Ataman’a vize vermedi. Hollanda Kraliyeti’nin Onur Ödülü verdiği yönetmen Kutluğ Ataman Hollanda’dan vize alamadı. Son dönemde yaşanan vize krizlerine bir yenisi eklendi. Hollanda, Kraliyet Onur Ödülü’ne layık gördüğü yönetmene vize vermedi. Ataman olayı twitter hesabında paylaştı. Hollanda’dan Cevap Geldi Yönetmen, “Hollanda kraliyetinden “Avrupa kültürüne vermiş olduğum katkılardan” dolayı ödül aldım (ne katkısı sormayın, sadece sanatçıyım). Hollanda’ya gitmek gerekti. Vize vermediler. Bu vesileyle Avrupa kültürüne dışarıdan katkı veriyor olduğumu idrak ettim” diye yazarak durumu eleştirdi. Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu 1.3 milyon kez görüntülenen tweet’e yanıt verdi. Yönetmenden bir e-posta göndermesini isteyen konsolosluk, sürecin kontrol edileceğini yazdı. Ataman da e-postayı göndereceği cevabını verdi.

5.000 Yıllık Bir Gizem: İndus Vadisi Yazısını Çözene 1 Milyon Dolar Ödül!

 Tarih boyunca birçok antik uygarlık geride bıraktığı eserlerle günümüz insanına önemli ipuçları sundu. Mısır hiyeroglifleri, Sümer çivi yazısı ve Fenike alfabesi gibi sistemler, geçmişi anlamamıza yardımcı oldu. Ancak, bazı yazılar hâlâ gizemini koruyor ve arkeologlar ile dilbilimciler için büyük bir muamma olmayı sürdürüyor. Bunlardan biri de İndus Vadisi Uygarlığı’nın geride bıraktığı, şimdiye kadar çözülememiş 5.000 yıllık yazı sistemi. Hindistan'ın Tamil Nadu eyaletinin başbakanı M.K. Stalin, bu antik yazıyı çözen kişiye veya ekibe 1 milyon dolar ödül verileceğini duyurdu. Bu duyuru, dünya çapındaki akademisyenlerin ve tarih meraklılarının dikkatini çekti. İndus Vadisi Uygarlığı ve Gizemli Yazısı İndus Vadisi Uygarlığı, yaklaşık M.Ö. 3300 ile M.Ö. 1300 yılları arasında Hindistan ve Pakistan’ın bugünkü topraklarında varlığını sürdüren gelişmiş bir medeniyetti. Harappa ve Mohenjo-Daro gibi büyük şehirleriyle bilinen bu uygarlık, gelişmiş şehir planlaması, kanalizasyon sistemleri...

Asi Ruhun Fırçası: Gustave Courbet ve Gerçekçiliğin Doğuşu

Sanat tarihinde bazı isimler vardır ki, eserleriyle olduğu kadar kişiliğiyle de akıllara kazınır. İşte Gustave Courbet de tam olarak böyle bir isim. 19. yüzyıl Fransası'nda sanat dünyasını kasıp kavuran gerçekçilik akımının öncüsü, asi ruhlu bir ressam... Gelin, birlikte bu etkileyici sanatçının dünyasına ve eserlerine bir yolculuk yapalım. Doğu Fransa'nın Ornans kasabasında, varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Courbet, Paris'e hukuk okumaya gitse de kalbi hep sanat için attı. Louvre Müzesi'nin koridorlarında, eski ustaları inceleyerek kendi stilini geliştirmeye başladı. Ancak akademik sanatın katı kurallarına sıkışıp kalmak ona göre değildi. O, gündelik hayatı, sıradan insanları, doğayı olduğu gibi, tüm çıplaklığıyla tuvale yansıtmak istiyordu. İşte bu istek, onu "gerçekçilik" akımının öncüsü haline getirecekti. Courbet'nin en bilinen eserlerinden biri, hiç şüphesiz "Ornans'taki Cenaze Töreni" (A Burial At Ornans). Devasa boyutl...