Ana içeriğe atla

10 milyon dolarlık Kahlo eserini NFT koleksiyonu için yaktı

Sanat koleksiyoncusu ve kripto milyoneri Martin Mobarak'a Miami'deki malikanesinde Meksikalı sanatçı Frida Kahlo'nun eserini yaktığı gerekçesiyle soruşturma açıldı.



Sanat koleksiyoncusu ve kripto milyoneri Martin Mobarak, Miami'deki malikanesinde temmuz ayının sonunda bir parti vererek "NFT koleksiyonu"nun lansmanını gerçekleştirdi.

Mobarak'ın projesi Frida.NFT, Meksikalı sanatçı Frida Kahlo tarafından 1944 yılında çizilen renkli bir sanat eseri olan Fantasmones Siniestros'un (Uğursuz Hayaletler) 10 bin dijital kopyasını basmayı planlıyor.

Milyoner, gerçekleştirdiği lansmanda sanatçının orijinal eserine sahip olduğunu iddia ederek, eseri buz ve benzinle doldurulmuş bir martini bardağının üzerine yerleştirdi ve hemen ardından ateşe verdi.

Bir kopyası 4 bin dolara satılıyor
Frida.NFT'nin internet sitesi, eserin artık "metaverse'e geçiş yaptığını" yazdı. Koleksiyoncular dijital sanat eserinin bir kopyasını 3 eter karşılığında satın alabiliyor, bu da günümüz para birimlerinde 4 bin dolara denk düşüyor.

Projeden elde edilecek gelirlerin bir kısmının Meksika'daki Museo Frida Kahlo, Palacio de Bellas Artes, Otizm Derneği ve Çocuk Kraniofasiyal Derneği dahil olmak üzere çeşitli yardım kuruluşlarına bağışlanacağı bildirildi.

Mobarak'ın, sanat eseri yakılmadan önce parti konuklarına, "Binlerce çocuğun hayatını değiştireceğiz. Umarım herkes bunu anlayabilir ve umarım herkes bunun bırakacağı mirasın olumlu bir yanını görebilir" dediği belirtildi.

Eser elden ele dolaştı
Orijinal Fantasmones Siniestros eserine 10 milyon doların üzerinde bir değer biçilmişti. Kahlo, çift taraflı çizimi ilk olarak Venezuelalı sanat eleştirmeni Juan Rohl'a hediye etmişti. Vice'ın haberine göre, New York'taki bir galerinin eline geçen resim, 2004 yılında Vergel Vakfı'na, ardından da 2013 yılında özel bir koleksiyoncuya satıldı.

Ancak sanat koleksiyoncuları yanmış sanat eserinin kaynağına şüpheyle yaklaşıyor. Kripto milyoneri, eseri 2015 yılında Mary-Anne Martin Fine Art adlı New York galerisinden satın aldığını iddia ediyor. Ancak Martin, kripto milyonerin adını daha önce hiç duymadığını söylüyor.

Soruşturma başlatıldı
Mobarak'ın sanat eserini tahrip ettiği viral video, Meksika Ulusal Güzel Sanatlar ve Edebiyat Enstitüsü'ne kadar ulaştı. Enstitü pazartesi günü, ülkenin önde gelen kültür otoritesi olarak tahribatla ilgili bir soruşturma başlattığını duyurarak, "Meksika'da sanatsal bir anıtın kasıtlı olarak tahrip edilmesi, arkeolojik, sanatsal ve tarihi anıtlar ve bölgeler hakkındaki federal yasa açısından suç teşkil etmektedir" dedi.

Enstitü şu anda yakılan eserin orijinal olup olmadığını araştırıyor. Kimlik doğrulama sertifikası, yanmış eserin Kahlo'nun tarzı ve kullandığı malzemelerle eşleştiğini gösteriyor

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ödül Aldı ama Vize Alamadı

Son dönemde yaşanan birbirinden ilginç vize krizlerine bir yenisi eklendi. Hollanda, Kraliyet Onur Ödülü verdiği yönetmen Kutluğ Ataman’a vize vermedi. Hollanda Kraliyeti’nin Onur Ödülü verdiği yönetmen Kutluğ Ataman Hollanda’dan vize alamadı. Son dönemde yaşanan vize krizlerine bir yenisi eklendi. Hollanda, Kraliyet Onur Ödülü’ne layık gördüğü yönetmene vize vermedi. Ataman olayı twitter hesabında paylaştı. Hollanda’dan Cevap Geldi Yönetmen, “Hollanda kraliyetinden “Avrupa kültürüne vermiş olduğum katkılardan” dolayı ödül aldım (ne katkısı sormayın, sadece sanatçıyım). Hollanda’ya gitmek gerekti. Vize vermediler. Bu vesileyle Avrupa kültürüne dışarıdan katkı veriyor olduğumu idrak ettim” diye yazarak durumu eleştirdi. Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu 1.3 milyon kez görüntülenen tweet’e yanıt verdi. Yönetmenden bir e-posta göndermesini isteyen konsolosluk, sürecin kontrol edileceğini yazdı. Ataman da e-postayı göndereceği cevabını verdi.

5.000 Yıllık Bir Gizem: İndus Vadisi Yazısını Çözene 1 Milyon Dolar Ödül!

 Tarih boyunca birçok antik uygarlık geride bıraktığı eserlerle günümüz insanına önemli ipuçları sundu. Mısır hiyeroglifleri, Sümer çivi yazısı ve Fenike alfabesi gibi sistemler, geçmişi anlamamıza yardımcı oldu. Ancak, bazı yazılar hâlâ gizemini koruyor ve arkeologlar ile dilbilimciler için büyük bir muamma olmayı sürdürüyor. Bunlardan biri de İndus Vadisi Uygarlığı’nın geride bıraktığı, şimdiye kadar çözülememiş 5.000 yıllık yazı sistemi. Hindistan'ın Tamil Nadu eyaletinin başbakanı M.K. Stalin, bu antik yazıyı çözen kişiye veya ekibe 1 milyon dolar ödül verileceğini duyurdu. Bu duyuru, dünya çapındaki akademisyenlerin ve tarih meraklılarının dikkatini çekti. İndus Vadisi Uygarlığı ve Gizemli Yazısı İndus Vadisi Uygarlığı, yaklaşık M.Ö. 3300 ile M.Ö. 1300 yılları arasında Hindistan ve Pakistan’ın bugünkü topraklarında varlığını sürdüren gelişmiş bir medeniyetti. Harappa ve Mohenjo-Daro gibi büyük şehirleriyle bilinen bu uygarlık, gelişmiş şehir planlaması, kanalizasyon sistemleri...

Asi Ruhun Fırçası: Gustave Courbet ve Gerçekçiliğin Doğuşu

Sanat tarihinde bazı isimler vardır ki, eserleriyle olduğu kadar kişiliğiyle de akıllara kazınır. İşte Gustave Courbet de tam olarak böyle bir isim. 19. yüzyıl Fransası'nda sanat dünyasını kasıp kavuran gerçekçilik akımının öncüsü, asi ruhlu bir ressam... Gelin, birlikte bu etkileyici sanatçının dünyasına ve eserlerine bir yolculuk yapalım. Doğu Fransa'nın Ornans kasabasında, varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Courbet, Paris'e hukuk okumaya gitse de kalbi hep sanat için attı. Louvre Müzesi'nin koridorlarında, eski ustaları inceleyerek kendi stilini geliştirmeye başladı. Ancak akademik sanatın katı kurallarına sıkışıp kalmak ona göre değildi. O, gündelik hayatı, sıradan insanları, doğayı olduğu gibi, tüm çıplaklığıyla tuvale yansıtmak istiyordu. İşte bu istek, onu "gerçekçilik" akımının öncüsü haline getirecekti. Courbet'nin en bilinen eserlerinden biri, hiç şüphesiz "Ornans'taki Cenaze Töreni" (A Burial At Ornans). Devasa boyutl...