Ana içeriğe atla

Fransa'da Sanat Eserlerine Saldıran İklim Aktivistleri İçin Caydırıcı Cezalar Planlanıyor



 Cumartesi günü bir iklim aktivisti, Claude Monet'nin 1873 tarihli "Argenteuil'deki Gelincikler" adlı tablosunu Musée D’Orsay'de büyük bir sticker ile kapladıktan sonra, Fransa kültür bakanı Rachida Dati X platformunda aktivistleri cezalandıracak yeni bir yasa çağrısında bulundu.

"Bir kez daha, kültürel bir kurum ve bir sanat eseri ikonoklastlar tarafından hedef alındı: Claude Monet'nin 'Les Coquelicots' tablosu @MuseeOrsay'de!" diye yazdı Dati Cumartesi günü. "Sanatın bu şekilde tahrip edilmesi hiçbir şekilde mazur görülemez. Bu durmalı! Adalet Bakanı ile, kültürümüzün en asil yönüne saldıran bu yeni tür suçluluğa karşı uygun bir ceza politikası uygulanması için iletişime geçtim."

Monet'nin "Coquelicots" (Argenteuil'deki Gelincikler) tablosu, sanatçının en tanınmış eserlerinden biridir ve müzenin 14 Temmuz'a kadar sürecek "Paris 1874: Empresyonizmi İcat Etmek" sergisinde yer almaktadır.

Protesto grubu Riposte Alimentaire, X'te paylaştığı bir yazıda, resmin 2100 yılında "iklim değişikliği durdurulmazsa" ortaya çıkacak "kâbus gibi" bir versiyonunu temsil ettiğini belirtti. Bu çevreci aktivistler, iklim krizine sürdürülebilir gıda üretimiyle yanıt vermeyi savunuyor ve Avrupa müzelerindeki önemli sanat eserlerine yönelik protestolar düzenliyor. Geçen ay Louvre'da da benzer bir protesto gerçekleştirmişlerdi.

Musée d’Orsay'de protesto yapan Riposte Alimentaire aktivisti, üzerinde “+4° Cehennem” yazan beyaz bir tişört giyiyordu. Bu, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin 2023 raporunda belirtilen 4 derece (7.2 derece Fahrenheit) artış durumunda ciddi sıcak hava dalgalarının olasılığına atıfta bulunuyordu.

Musée d’Orsay sözcüsü, The Art Newspaper'a yaptığı açıklamada, tablonun restore edildikten sonra tekrar sergilendiğini ve serginin 1 Haziran'da yeniden açıldığını belirtti. "Aktivist tutuklandı ve dün serbest bırakılana kadar gözaltında tutuldu; 2 Temmuz'da mahkemede yargılanacak."

Dati'nin Musée d’Orsay'deki protestoyla ilgili yorumu, performans sanatçısı Deborah De Robertis'in 3 Haziran'da suçlanmasından kısa bir süre sonra geldi. Bir Fransız savcı, sanatçı ve iki kişinin, Mayıs ayı başlarında Centre Pompidou-Metz'de sergilenen beş eseri, aralarında Gustav Courbet'nin "L’Origine du Monde" da olmak üzere, #MeToo sloganıyla işaretlemelerinin ardından "kültürel mülk"e zarar verme ve hırsızlıkla suçlandığını duyurdu.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ödül Aldı ama Vize Alamadı

Son dönemde yaşanan birbirinden ilginç vize krizlerine bir yenisi eklendi. Hollanda, Kraliyet Onur Ödülü verdiği yönetmen Kutluğ Ataman’a vize vermedi. Hollanda Kraliyeti’nin Onur Ödülü verdiği yönetmen Kutluğ Ataman Hollanda’dan vize alamadı. Son dönemde yaşanan vize krizlerine bir yenisi eklendi. Hollanda, Kraliyet Onur Ödülü’ne layık gördüğü yönetmene vize vermedi. Ataman olayı twitter hesabında paylaştı. Hollanda’dan Cevap Geldi Yönetmen, “Hollanda kraliyetinden “Avrupa kültürüne vermiş olduğum katkılardan” dolayı ödül aldım (ne katkısı sormayın, sadece sanatçıyım). Hollanda’ya gitmek gerekti. Vize vermediler. Bu vesileyle Avrupa kültürüne dışarıdan katkı veriyor olduğumu idrak ettim” diye yazarak durumu eleştirdi. Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu 1.3 milyon kez görüntülenen tweet’e yanıt verdi. Yönetmenden bir e-posta göndermesini isteyen konsolosluk, sürecin kontrol edileceğini yazdı. Ataman da e-postayı göndereceği cevabını verdi.

5.000 Yıllık Bir Gizem: İndus Vadisi Yazısını Çözene 1 Milyon Dolar Ödül!

 Tarih boyunca birçok antik uygarlık geride bıraktığı eserlerle günümüz insanına önemli ipuçları sundu. Mısır hiyeroglifleri, Sümer çivi yazısı ve Fenike alfabesi gibi sistemler, geçmişi anlamamıza yardımcı oldu. Ancak, bazı yazılar hâlâ gizemini koruyor ve arkeologlar ile dilbilimciler için büyük bir muamma olmayı sürdürüyor. Bunlardan biri de İndus Vadisi Uygarlığı’nın geride bıraktığı, şimdiye kadar çözülememiş 5.000 yıllık yazı sistemi. Hindistan'ın Tamil Nadu eyaletinin başbakanı M.K. Stalin, bu antik yazıyı çözen kişiye veya ekibe 1 milyon dolar ödül verileceğini duyurdu. Bu duyuru, dünya çapındaki akademisyenlerin ve tarih meraklılarının dikkatini çekti. İndus Vadisi Uygarlığı ve Gizemli Yazısı İndus Vadisi Uygarlığı, yaklaşık M.Ö. 3300 ile M.Ö. 1300 yılları arasında Hindistan ve Pakistan’ın bugünkü topraklarında varlığını sürdüren gelişmiş bir medeniyetti. Harappa ve Mohenjo-Daro gibi büyük şehirleriyle bilinen bu uygarlık, gelişmiş şehir planlaması, kanalizasyon sistemleri...

Asi Ruhun Fırçası: Gustave Courbet ve Gerçekçiliğin Doğuşu

Sanat tarihinde bazı isimler vardır ki, eserleriyle olduğu kadar kişiliğiyle de akıllara kazınır. İşte Gustave Courbet de tam olarak böyle bir isim. 19. yüzyıl Fransası'nda sanat dünyasını kasıp kavuran gerçekçilik akımının öncüsü, asi ruhlu bir ressam... Gelin, birlikte bu etkileyici sanatçının dünyasına ve eserlerine bir yolculuk yapalım. Doğu Fransa'nın Ornans kasabasında, varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Courbet, Paris'e hukuk okumaya gitse de kalbi hep sanat için attı. Louvre Müzesi'nin koridorlarında, eski ustaları inceleyerek kendi stilini geliştirmeye başladı. Ancak akademik sanatın katı kurallarına sıkışıp kalmak ona göre değildi. O, gündelik hayatı, sıradan insanları, doğayı olduğu gibi, tüm çıplaklığıyla tuvale yansıtmak istiyordu. İşte bu istek, onu "gerçekçilik" akımının öncüsü haline getirecekti. Courbet'nin en bilinen eserlerinden biri, hiç şüphesiz "Ornans'taki Cenaze Töreni" (A Burial At Ornans). Devasa boyutl...