Ana içeriğe atla

Japon violist Naoko Shimizu, Ahmet Adnan Saygun'un eserini seslendirecek

 Dünyaca ünlü Japon viyola sanatçısı Naoko Shimizu, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ile Ahmet Adnan Saygun'un Viyola Konçertosu'nu seslendirecek.



Dünya çapında orkestralarla sahne alan ve kariyerine Berlin Filarmoni Orkestrası'nın solo violisti olarak devam Naoko Shimizu, 6 Ocak 1991'de vefat eden Ahmet Adnan Saygun için yarın düzenlenecek anma konseri kapsamında İzmir'e geldi.


Ünlü Türk bestecisi Saygun'un adını taşıyan sanat merkezinde verilecek konser öncesi provalarına şef Orhun Orhon yönetimindeki İzmir Devlet Senfoni Orkestrasıyla devam eden Naoko Shimizu, Saygun'un bestelediği Viyola Konçertosu'nu çok beğendiğini ve uzun zamandır çalmak istediğini belirterek, "Saygun'un bu eseri, solistten ve aynı zamanda orkestradan da icracıdan da fazla teknik seviye istiyor. Çünkü çok çok zengin bir müzik" dedi.


Türkiye'de çeşitli yerlerde konserler verdiğini, dinleyiciyi çok sıcak ve canayakın bulduğunu anlatan Naoko Shimizu, şunları kaydetti:


"Aslında Saygun'un müziğine baktığınızda, orijinal tarafları olmasına rağmen yazılmış müziklerden çok farklı değil. Tabii ki içinde Türk folkloruna ait ögeler işitsek, bulsak da yine de ortak bir dil kullandığını hissetmek zor değil. Uzun zamandır bu müzik üzerine çalışıyorum ve bunun sonucunda da onunla bir yakınlık, bir ilişki kuruyorsunuz. Bazen (Bela) Bartok'a (Macar besteci) benzetebiliyorum ama kendine has çok orijinal tarafları da var."


İzmir Devlet Senfoni Orkestrası şefi Orhun Orhon ise konser için heyecanlı olduğunu dile getirdi.


Adnan Saygun'un eserini, doğum yerinde ve adının verildiği sanat merkezinde İzmir Devlet Senfoni Orkestrasıyla onu anarak seslendireceklerini belirten Orhon, "Daha da keyif veren nokta oldukça başarılı yabancı bir solist bu eseri büyük bir başarıyla seslendiriyor. Türk olarak da bu ayrı bir gurur" dedi.


Saygun'un Viyola Konçertosu'nun zor bir eser olduğunu vurgulayan Orhon, "Saygun, ülkemizde genelde nadir seslendiriliyor. Çünkü teknik anlamda talepkar bir eser. Solistler de yanaşmıyor. Fakat zor olduğu kadar Türkiye'nin o dönem içinden geçtiği bunalımları, aynı zamanda Saygun'un bunalımlarını, onun çerçevesinden, süzgecinden geçmiş hayat deneyimlerini, makam etkileriyle, Türk tınılarıyla ama aynı zamanda onun orijinal buluşuyla da ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı.



Naoko Shimizu'nun enstrümanına ve müziğe çok hakim iyi bir müzisyen olduğunu anlatan Orhon, "Türk besteci dediğinizde sanki izole bir toplumun izole bir bestecisiymiş gibi algı oluyor bizde. Halbuki öyle değil. Bir Türk bestecisinin, müzisyeninin dünyada diğerlerinden hiçbir eksiği yok. Aynı zamanda başka bir ülkeden ilgi gösterip gelen yabancı bir viyolacı demek ki eserde bir çekicilik, ortak bir nokta bulmuş ki repertuvarına alıyor ve azımsanacak bir şey değil" diye konuştu.


Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde, Saygun'un Viyola Konçertosu ile yarın saat 20.00'de başlayacak konserin ikinci bölümünde ise Borodin, Smetana ve Mendelssohn'un eserleri icra edecek.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ödül Aldı ama Vize Alamadı

Son dönemde yaşanan birbirinden ilginç vize krizlerine bir yenisi eklendi. Hollanda, Kraliyet Onur Ödülü verdiği yönetmen Kutluğ Ataman’a vize vermedi. Hollanda Kraliyeti’nin Onur Ödülü verdiği yönetmen Kutluğ Ataman Hollanda’dan vize alamadı. Son dönemde yaşanan vize krizlerine bir yenisi eklendi. Hollanda, Kraliyet Onur Ödülü’ne layık gördüğü yönetmene vize vermedi. Ataman olayı twitter hesabında paylaştı. Hollanda’dan Cevap Geldi Yönetmen, “Hollanda kraliyetinden “Avrupa kültürüne vermiş olduğum katkılardan” dolayı ödül aldım (ne katkısı sormayın, sadece sanatçıyım). Hollanda’ya gitmek gerekti. Vize vermediler. Bu vesileyle Avrupa kültürüne dışarıdan katkı veriyor olduğumu idrak ettim” diye yazarak durumu eleştirdi. Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu 1.3 milyon kez görüntülenen tweet’e yanıt verdi. Yönetmenden bir e-posta göndermesini isteyen konsolosluk, sürecin kontrol edileceğini yazdı. Ataman da e-postayı göndereceği cevabını verdi.

5.000 Yıllık Bir Gizem: İndus Vadisi Yazısını Çözene 1 Milyon Dolar Ödül!

 Tarih boyunca birçok antik uygarlık geride bıraktığı eserlerle günümüz insanına önemli ipuçları sundu. Mısır hiyeroglifleri, Sümer çivi yazısı ve Fenike alfabesi gibi sistemler, geçmişi anlamamıza yardımcı oldu. Ancak, bazı yazılar hâlâ gizemini koruyor ve arkeologlar ile dilbilimciler için büyük bir muamma olmayı sürdürüyor. Bunlardan biri de İndus Vadisi Uygarlığı’nın geride bıraktığı, şimdiye kadar çözülememiş 5.000 yıllık yazı sistemi. Hindistan'ın Tamil Nadu eyaletinin başbakanı M.K. Stalin, bu antik yazıyı çözen kişiye veya ekibe 1 milyon dolar ödül verileceğini duyurdu. Bu duyuru, dünya çapındaki akademisyenlerin ve tarih meraklılarının dikkatini çekti. İndus Vadisi Uygarlığı ve Gizemli Yazısı İndus Vadisi Uygarlığı, yaklaşık M.Ö. 3300 ile M.Ö. 1300 yılları arasında Hindistan ve Pakistan’ın bugünkü topraklarında varlığını sürdüren gelişmiş bir medeniyetti. Harappa ve Mohenjo-Daro gibi büyük şehirleriyle bilinen bu uygarlık, gelişmiş şehir planlaması, kanalizasyon sistemleri...

Asi Ruhun Fırçası: Gustave Courbet ve Gerçekçiliğin Doğuşu

Sanat tarihinde bazı isimler vardır ki, eserleriyle olduğu kadar kişiliğiyle de akıllara kazınır. İşte Gustave Courbet de tam olarak böyle bir isim. 19. yüzyıl Fransası'nda sanat dünyasını kasıp kavuran gerçekçilik akımının öncüsü, asi ruhlu bir ressam... Gelin, birlikte bu etkileyici sanatçının dünyasına ve eserlerine bir yolculuk yapalım. Doğu Fransa'nın Ornans kasabasında, varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Courbet, Paris'e hukuk okumaya gitse de kalbi hep sanat için attı. Louvre Müzesi'nin koridorlarında, eski ustaları inceleyerek kendi stilini geliştirmeye başladı. Ancak akademik sanatın katı kurallarına sıkışıp kalmak ona göre değildi. O, gündelik hayatı, sıradan insanları, doğayı olduğu gibi, tüm çıplaklığıyla tuvale yansıtmak istiyordu. İşte bu istek, onu "gerçekçilik" akımının öncüsü haline getirecekti. Courbet'nin en bilinen eserlerinden biri, hiç şüphesiz "Ornans'taki Cenaze Töreni" (A Burial At Ornans). Devasa boyutl...