Ana içeriğe atla

Belçika Müze Müdürü, Çalışanlara Cinsiyetçi, Irkçı ve Homofobik Açıklamalarda Bulunmakla Suçlandı

 Belçika merkezli yayıncı RTBF'göre Brüksel'deki Kraliyet Güzel Sanatlar Müzesi çalışanları, müzenin müdürü Michel Draguet'yi düzenli olarak hem "ırkçı hem de cinsiyetçi" olarak algılanan "iğrenç" sözler söylemekle suçladı.



Misilleme korkusuyla isminin gizli kalmasını isteyen bir çalışan, RTBF'ye "Geçen yüzyılda sıkışıp kalmış biriyle karşı karşıyayız"  dedi . Yorumlar, müzenin 176 çalışanından 31'i tarafından imzalanan açık mektubun 16 Aralık'ta yayınlanmasının ardından geldi. Mektupta, çalışanlar müzedeki " korkunç çalışma koşullarından " şikayet ettiler.


O zamandan beri, altı çalışan  Les Grenades-RTBF'ye ulaştı  ve cinsiyetçiliğin bir sindirme biçimi olarak kullanılması da dahil olmak üzere müdürün iddia edilen davranışlarını isimsiz olarak ayrıntılı olarak açıkladı.


Bir kişi, "Biraz fazla feminist olarak etiketlenen çalışanlar düzenli olarak aşağılanıyor" dedi ve müze meseleleri ve sergileri yazarken veya tartışırken "politik olarak doğru" bir dil kullanmaları yasaklandı.


RTBF'ye konuşan birkaç çalışan, müzedeki mevcut Picasso sergisiyle ilgili hayal kırıklıklarını  anlattıklarını  ve sanatçının mirasının  kadın düşmanlığına işaret eden yakın tarihli yeniden değerlendirmeleri nedeniyle sorunlu olarak tanımladıklarını söyledi .


Kadın çalışanlar, Draguet ile yapılan konuşmaların uygunsuz konulara değindiğini ve mesajlarının veya yorumlarının "cilveli" göründüğü için kendilerini genellikle rahatsız hissettiklerini iddia ettiler. 


Bir çalışan, Draguet'nin bir zamanlar bir sanatçıdan eşcinseller için aşağılayıcı bir Fransızca argo olan "another pédale" olarak bahsettiğini ifade etti. Bir başkası, yönetmen yüzünden işten atılan ya da işini bırakanların sayısına değinirken, müzenin Titanik gibi olduğunu söyledi: “İnsanlar birbiri ardına düşüyor.”


Draguet herhangi bir uygunsuz davranış yaptığını reddetti. Öte yandan, iddialara yanıt olarak RTBF'ye verdiği demeçte, "Toplantıların şenlikliliğini artırmak için genellikle mizahı kullanırım. Bunun neyi kastettiğini gerçekten anlamıyorum." dedi.


2005 yılında müdür olan Draguet , şu anda Belçika Kraliyet Güzel Sanatlar Müzesi'nin direktörü olarak dördüncü dönemini bekliyor.


Çeviri: Alihan Altın

Kaynak


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ödül Aldı ama Vize Alamadı

Son dönemde yaşanan birbirinden ilginç vize krizlerine bir yenisi eklendi. Hollanda, Kraliyet Onur Ödülü verdiği yönetmen Kutluğ Ataman’a vize vermedi. Hollanda Kraliyeti’nin Onur Ödülü verdiği yönetmen Kutluğ Ataman Hollanda’dan vize alamadı. Son dönemde yaşanan vize krizlerine bir yenisi eklendi. Hollanda, Kraliyet Onur Ödülü’ne layık gördüğü yönetmene vize vermedi. Ataman olayı twitter hesabında paylaştı. Hollanda’dan Cevap Geldi Yönetmen, “Hollanda kraliyetinden “Avrupa kültürüne vermiş olduğum katkılardan” dolayı ödül aldım (ne katkısı sormayın, sadece sanatçıyım). Hollanda’ya gitmek gerekti. Vize vermediler. Bu vesileyle Avrupa kültürüne dışarıdan katkı veriyor olduğumu idrak ettim” diye yazarak durumu eleştirdi. Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu 1.3 milyon kez görüntülenen tweet’e yanıt verdi. Yönetmenden bir e-posta göndermesini isteyen konsolosluk, sürecin kontrol edileceğini yazdı. Ataman da e-postayı göndereceği cevabını verdi.

5.000 Yıllık Bir Gizem: İndus Vadisi Yazısını Çözene 1 Milyon Dolar Ödül!

 Tarih boyunca birçok antik uygarlık geride bıraktığı eserlerle günümüz insanına önemli ipuçları sundu. Mısır hiyeroglifleri, Sümer çivi yazısı ve Fenike alfabesi gibi sistemler, geçmişi anlamamıza yardımcı oldu. Ancak, bazı yazılar hâlâ gizemini koruyor ve arkeologlar ile dilbilimciler için büyük bir muamma olmayı sürdürüyor. Bunlardan biri de İndus Vadisi Uygarlığı’nın geride bıraktığı, şimdiye kadar çözülememiş 5.000 yıllık yazı sistemi. Hindistan'ın Tamil Nadu eyaletinin başbakanı M.K. Stalin, bu antik yazıyı çözen kişiye veya ekibe 1 milyon dolar ödül verileceğini duyurdu. Bu duyuru, dünya çapındaki akademisyenlerin ve tarih meraklılarının dikkatini çekti. İndus Vadisi Uygarlığı ve Gizemli Yazısı İndus Vadisi Uygarlığı, yaklaşık M.Ö. 3300 ile M.Ö. 1300 yılları arasında Hindistan ve Pakistan’ın bugünkü topraklarında varlığını sürdüren gelişmiş bir medeniyetti. Harappa ve Mohenjo-Daro gibi büyük şehirleriyle bilinen bu uygarlık, gelişmiş şehir planlaması, kanalizasyon sistemleri...

Asi Ruhun Fırçası: Gustave Courbet ve Gerçekçiliğin Doğuşu

Sanat tarihinde bazı isimler vardır ki, eserleriyle olduğu kadar kişiliğiyle de akıllara kazınır. İşte Gustave Courbet de tam olarak böyle bir isim. 19. yüzyıl Fransası'nda sanat dünyasını kasıp kavuran gerçekçilik akımının öncüsü, asi ruhlu bir ressam... Gelin, birlikte bu etkileyici sanatçının dünyasına ve eserlerine bir yolculuk yapalım. Doğu Fransa'nın Ornans kasabasında, varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Courbet, Paris'e hukuk okumaya gitse de kalbi hep sanat için attı. Louvre Müzesi'nin koridorlarında, eski ustaları inceleyerek kendi stilini geliştirmeye başladı. Ancak akademik sanatın katı kurallarına sıkışıp kalmak ona göre değildi. O, gündelik hayatı, sıradan insanları, doğayı olduğu gibi, tüm çıplaklığıyla tuvale yansıtmak istiyordu. İşte bu istek, onu "gerçekçilik" akımının öncüsü haline getirecekti. Courbet'nin en bilinen eserlerinden biri, hiç şüphesiz "Ornans'taki Cenaze Töreni" (A Burial At Ornans). Devasa boyutl...